Ayam Cabai : Resepi Dan Cara Memasak

Ayam Cabai : Resepi Dan Cara Memasak


Bahan :

1 ekor : Ayam (Buang kulit)
2 jag air (Merebus ayam)
1 biji : Halia
3 ulas : Bawang putih
2 sudu : Serbuk rempah
2 sudu : Ketumbar
2 sudu : Jintan manis dan putih
2 sudu : Gula pasir
1/2 sudu : Garam
2 sudu : Gula merah
1 cubit : Bahan perasa
1 cawan : Air
2 biji : Cili merah

Cara memasak :

Pertama :
Bersihkan ayam dan panas kan periuk serta masukan 2 jag air kedalam periuk untuk merebus ayam serta titikan halia dan rebus sama dengan ayam untuk menaikan aromanya.
Biarkan selama 15 ke 20 minit sehingga ayam empuk, sementara menunggu ayam empuk kisarkan bahan seperti bawang putih tadi dan kesemuanya untuk dijadikan bahan untuk perap ayam rebusan nanti.

Kedua :
Setelah ayam tadi siap direbus, tuskan dan masukan bahan yang dikisar tadi dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
Setelah 2 jam keluarkan ayam tadi balutkan dengan daun pisang dan masukan semua bahan tadi sekali dengan ayam agar rempahnya sekata dalam bekas untuk dimasukan kedalam ketuhar.

Ketiga :
Biar kan selama 15 minit dan ayam yang siap dimasak dalam ketuhar tadi sedia untuk di hidang serta letakan daun bawang dan salad sebagai hiasan.
Hidangkan.