Bahan-bahan diperlukan:
1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara menyediakan dan memasak:
Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.
1/2 ekor ayam
garam kunyit
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 sudu besar sos tiram
sedikit air
1cm halia
3 sudu besar cili giling- boleh tambah kalau nak lagi pedas
Cara menyediakan dan memasak:
Bersih ayam dan potong kecik-kecik. Perapkan dengan garam kunyit selama 5 minit. Goreng dalam minyak penuh sehingga 2/3 masak.
Tumbuk bawang besar, bawang putih dan halia.
Ambik 2-3 sudu besar minyak goreng ayam tadi. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau.
Masukkan cili giling. Tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan sos, kicap, sedikit air dan ayam. Masak sehingga kuah pekat.