Bahan-bahan diperlukan:
1 bungkus bihun
1 batang lobak merah, dihiris halus
1 ikat sawi, dibersihkan
200 gram daging cincang
12 ekor udang, dibersihkan
3 biji telur
½ cawan air
Bawang goreng secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
½ cawan udang kering, dicuci bersih
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara menyediakan dan memasak:
Bihun dicelur dalam air panas sekejap. Angkat dan toskan. Telur digoreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak dan air. Kacau rata.
Bila daging telah masak, masukkan udang, garam, serbuk perasa dan sayur sawi. Gaul sebati.
Masukkan bawang goreng secukupnya, telur dan bihun. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga ia sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk/cili kicap.
Nota: Rempah mestilah ditumis sehingga ia garing dan naik bau. Bila rempah ditumis dengan betul, aromanya yang akan membangkitkan bihun goreng ini.
1 bungkus bihun
1 batang lobak merah, dihiris halus
1 ikat sawi, dibersihkan
200 gram daging cincang
12 ekor udang, dibersihkan
3 biji telur
½ cawan air
Bawang goreng secukupnya
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
½ cawan udang kering, dicuci bersih
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara menyediakan dan memasak:
Bihun dicelur dalam air panas sekejap. Angkat dan toskan. Telur digoreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, lobak dan air. Kacau rata.
Bila daging telah masak, masukkan udang, garam, serbuk perasa dan sayur sawi. Gaul sebati.
Masukkan bawang goreng secukupnya, telur dan bihun. Gaul kesemua bahan-bahan sehingga ia sebati. Angkat dan hidangkan dengan cili jeruk/cili kicap.
Nota: Rempah mestilah ditumis sehingga ia garing dan naik bau. Bila rempah ditumis dengan betul, aromanya yang akan membangkitkan bihun goreng ini.