Bahan 1 :
Tepung high protein : 400 gram
Tepung gandum : 100 gram
Yis : 10 gram
Gula (boleh dikurangkan) : 70 gram
Garam : 7 gram
Kuning telur (optional) : 2 biji
Tepung susu : 2 sudu besar
Cream super : 5 gram improver/10gm
Serbuk penaik (optional) : 3 gram
Mentega/shortening : 50 gram
Bahan 2 :
250 ml air masukkan sikit-sikit
Cara Memasak :
Cara Memasak :
Pertama :
Campur semua bahan 1, gaulkan sebati, masukkan air sedikit demi sedikit, uli sebati.
Masukkan cream super pada akhir sekali jika anda menggunakan cream super.
Jadi, doh yang dihasilkan tidak terlalu lembik.
Kedua :
Uli doh sehingga licin dan elastik.
Keluarkan doh dan timbang 40gm, bentukkan dan lubangkan.
Perap sampai naik elok bergantung kepada cuaca.
Sekiranya cuaca panas, setengah jam dah boleh goreng.
Ketiga :
Panaskan minyak pada api sederhana.
Selepas itu anda boleh mula menggoreng dan salut donat dengan gula kastor, snow powder atau gula perang.
Anda juga boleh mencelup donat anda dengan coklat, krim strawberry atau mengikut citarasa pilihan anda sendiri.