Ketupat Sotong : Resepi Dan Cara Memasak

Ketupat Sotong : Resepi Dan Cara Memasak


Bahan :

10 ekor : Sotong sederhana besar
1 cawan : Beras pulut
2 cawan : Santan sederhana pekat
1 keping : Gula melaka
Garam
Gula
Sehelai daun pandan
10 batang lidi- 3-4cm panjang

Cara Memasak :

Pertama :
Bersihkan beras pulut.
Rendam dengan santan selama 30 minit.
Tuskan beras.

Kedua :
Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
Bersihkan sotong.
Keluarkan kepalanya.
Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh.
Tutupkan dengan kepala sotong.
Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut.

Ketiga :
Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan.
Masak sehingga pekat.
Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak.
Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
Hidangkan.