Bahan :
Bahan Untuk Inti :
200 gram : Gula melaka
250 mililiter : Air
1 sudu besar : Tepung pulut (bancuh dengan air)
200 gram : Kelapa parut
Daun pandan
Bahan Untuk Adunan Tepung Pulut :
150 gram : Tepung pulut
100 gram Pulut hitam
1/2 sudu kecil : Garam
50 mililiter : Santan
120 mililiter : Air
Bahan Untuk Santan :
50ml : Santan
1/2 sudu kecil : Garam
Daun pandan
Bahan Lain:
Daun pisang (layur dan disapu minyak)
200 gram : Gula melaka
250 mililiter : Air
1 sudu besar : Tepung pulut (bancuh dengan air)
200 gram : Kelapa parut
Daun pandan
Bahan Untuk Adunan Tepung Pulut :
150 gram : Tepung pulut
100 gram Pulut hitam
1/2 sudu kecil : Garam
50 mililiter : Santan
120 mililiter : Air
Bahan Untuk Santan :
50ml : Santan
1/2 sudu kecil : Garam
Daun pandan
Bahan Lain:
Daun pisang (layur dan disapu minyak)
Cara memasak :
Pertama :
Untuk memasak inti, didihkan gula melaka dengan air dan garam.
Masukkan bancuhan tepung pulut dan kacau hingga sedikit pekat.
Masukkan kelapa parut dan gaul hingga kering.
Kedua :
Untuk adunan tepung pulut, kisar pulut hitam hingga halus.
Gaul bersama tepung pulut, garam, air dan santan hingga terbentuk doh.
Ketiga :
Untuk kuah santan, didihkan santan bersama garam dan daun pandan hingga pekat.
Bentukkan doh menjadi bebola, leperkan dan masukkan inti kelapa, dan bulatkan semula.
Tekankan ke atas daun pisang dan cedokkan kuah santan ke atas kuih koci.
Kukus 15 minit.
Siap untuk dihidang.
Masukkan bancuhan tepung pulut dan kacau hingga sedikit pekat.
Masukkan kelapa parut dan gaul hingga kering.
Kedua :
Untuk adunan tepung pulut, kisar pulut hitam hingga halus.
Gaul bersama tepung pulut, garam, air dan santan hingga terbentuk doh.
Ketiga :
Untuk kuah santan, didihkan santan bersama garam dan daun pandan hingga pekat.
Bentukkan doh menjadi bebola, leperkan dan masukkan inti kelapa, dan bulatkan semula.
Tekankan ke atas daun pisang dan cedokkan kuah santan ke atas kuih koci.
Kukus 15 minit.
Siap untuk dihidang.